Je zou het niet meteen verwachten van een ‘zakenkrant’ zoals ‘De Tijd’ maar op 8 april 2025 bracht de krant wel degelijk een essay over overbevolking (zie hier)! Van de hand van de Nederlandse Siri Beerends. Enkele fragmenten:
“Instortende ecosystemen, mislukte voedseloogsten, pandemieën, oorlogen, steeds meer mensen die moeten strijden om steeds minder stukjes leefbare grond; wie wil dat zijn kinderen nou aandoen? Klimaatwetenschappers in ieder geval niet. Uit recent onderzoek van The Guardian blijkt dat deze groep er vaker voor kiest om minder of helemaal geen kinderen op de wereld te zetten. Ook Nederlands onderzoek laat zien dat klimaatzorgen bij jongeren vaker een rol spelen bij de keuze om geen kinderen te nemen.”
Siri Beerends is ook bekend met het hier al vaker vermelde onderzoek van de Zweedse Universiteit van Lund. Daar werd berekend dat “met het krijgen van één kind minder je 58,6 ton CO2 bespaart (het gemiddelde verbruik van één Nederlandse benzineauto in 30 jaar). Ze hebben daarbij ook gekeken naar de kinderen van dat kind, en de kinderen daar weer van. Hoe meer mensen erbij komen, hoe minder ruimte er voor de natuur is, terwijl we daar voor ons voortbestaan afhankelijk van zijn,” aldus klimaat-deskundige Jessie van Hattum in de onlangs verschenen VPRO documentaire Over bevolking.”
“Wie de historische bronnen erop naslaat ziet dan ook een duidelijke trend: hoe beter het de mens vergaat, hoe slechter het met andere soorten gaat. Andersom geldt juist: zodra de mens ergens vertrekt, gaat het beter met de biodiversiteit dan ooit.”
“Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat geen enkele diersoort ondanks haar kleine aandeel zoveel andere soorten laat uitsterven. Terwijl de mens slechts 0,01 procent van alle levende wezens op aarde vertegenwoordigt, is zij verantwoordelijk voor het uitsterven van 83% van alle zoogdieren en de helft van alle plantensoorten. Een massa-extinctie van die omvang doet afvragen of homo sapiens en biodiversiteit überhaupt wel verenigbaar zijn.”
Met denkers zoals John Zerzan kunnen we hier erop wijzen dat de mensen die daar min of meer wel in slagen, meestal behoren tot nog eenvoudig levende – zogezegd primitief – ‘inheemse’ volkeren. Maar hoe ‘primitief’ zijn die volkeren als je ziet wat zij vaak allemaal aan vaardigheden van generatie op generatie doorgeven terwijl de meeste westerse stedelingen nog niet eens hun eigen voedsel meer kunnen winnen ?
Terug naar Siri Beerends. Zij heeft het ook over hoe het ‘World Economic Forum’ het nu allemaal met zijn ‘AI dashboard for the planet’ digitaal denkt te “managen”. “Vroeger dachten mensen dat God hen kon redden, nu lijkt technologie die plek te hebben ingenomen. Maar ondanks alle dashboards, meetmodellen en AI-toepassingen, hobbelt de biodiversiteit harder achteruit dan ooit. Of misschien kunnen we beter zeggen dankzij. Want met onze technologische uitvindingen hebben we het voor elkaar gekregen om onszelf en toekomstige generaties ver buiten de ecologische grenzen van de aarde te duwen.” (…)
“In plaats van de almaar uitdijende mensheid als probleem te zien, wijzen we liever naar de grote boze bedrijven of de overconsumptie.”
Karin Kuhlemann, die al ruim tien jaar wetenschappelijk onderzoek doet naar bevolkingsgroei stelt het zo: “Het is fijner om vervuilende bedrijven de schuld te geven in plaats van de miljarden mensen hun producten en diensten afnemen. In plaats van de gebruikers, geven we liever de leveranciers de schuld. Het voelt comfortabel om anderen als slechterik aan te wijzen.”
Siri Beerends besluit: “Als de bevolkingsgroei niet verder afneemt, breekt er een tijd aan waarin de planeet zo onleefbaar is geworden dat niet geboren worden misschien wel het beste cadeau is wat je een mens kunt geven.”
Met die woorden van Siri Beerends die het verder nog had over de druk op mensen, op vrouwen vooral, om toch maar kinderen te ‘krijgen’, ronden we af. Maar ook nog even wijzen naar de Nederlandse haar boeiende webstek: https://www.siribeerends.nl/
Jan-Pieter Everaerts